Proizvodnja » Kako nastaje Paški sir

Paški sir, sirutka, skuta...

Proizvodnja Paškog sira i skute

U Paškoj sirani proces proizvodnje odvija se u strogo kontroliranim uvjetima u pogonu u kojem rade najmoderniji uređaji za proizvodnju sira.

proizvodnjaPostupak proizvodnje nije se bitno promijenio, a dobila se vrhunska kakvoća sira koja jamči sigurnost i kvalitetu. Zrenje sira traje minimalno tri mjeseca i to na drvenim daskama tj. prirodnom materijalu, koji je u procesu proizvodnje zrenja sira, tradicionalno zadržala jedino Paška sirana!

Sirutka, koja je izdvojena u procesu proizvodnje paškog sira, sprema se u posude u kojima se kuha do određene temperature, kada se pojavljuje skuta na površini u obliku bijele pjene, koja se lagano stvrdnjava. Grabi se i stavlja u platnene vrećice, tzv. Pece. Rok trajanja skute je sedam dana.

proizvodnja

proizvodnja

proizvodnja

Skuta je primamljiv, delikatesan proizvod koji jača imunološki sustav čovjeka. Sezonski je proizvod ograničenih količina pa je teško doći do njega na tržištu. Sirutka se može koristiti i kao ljekoviti napitak odmah nakon izdvajanja u procesu proizvodnje paškog sira, znači prije kuhanja skute. Treba je konzumirati što prije jer se brzo ukiseli, ili je odmah ohladiti na temperaturu od 4°C, te joj tako produžiti trajnost. Iz ove kratke priče vidi se da u procesu nastanka paškog sira nastaju i drugi delikatesni proizvodi.

Proizvodnja

Nagrade

Na Word Cheese Awardsu, svjetskom prvenstvu sireva osvojili smo šest medalja.


Aktualnosti