O nama » Povijest tvrtke

Paška sirana, proizvodnja sira, Paški sir...

Povijest tvrtke

paska siranaPaška sirana d.d. Pag kao godinu osnutka može smatrati 1946. godinu kada je osnovana Poljoprivredna zadruga Pag. Godine 1960. udruživanjem Poljoprivrednih zadruga Pag, Novalja, Kolan i Povljana, sustav posluje pod nazivom (OPZ Pag) Opća poljoprivredna zadruga Pag. Kao OPZ posluje do 1968. godine kada se razdružuju poljoprivredne zadruge Povljana, Kolan i Novalja, a Poljoprivredna zadruga Pag udružuje se u Radnu organizaciju "Zagrebačka mljekara", gdje posluje kao njezina tzv. osnovna organizacija udruženog rada - OOUR.

paska siranaU tom sustavu posluje do 1975. godine, kada se udružuje u radnu organizaciju RO PAG kao jedan od OOUR-a. Godine1977. izdvaja se iz RO PAG te posluje samostalno kao RO "Paška sirana" PAG.

paska siranaPretvorbom društvenog poduzeća 1992. godine nastaje dioničko društvo, čiji temeljni kapital iznosi 5.795.200,00 kuna, a podijeljen je u 7.244 dionice u vrijednosti 800 kuna po dionici.

Povijest tvrtke - novo doba

paska siranaNovi pogon Paške sirane svečano je otvoren 2.rujna 2008. godine. U dvoetažnoj zgradi tlocrtne površine od 1.800 kvadratnih metara rade najmoderniji uređaji za obradu mlijeka, proizvodnju sira, skladištenje... To je prvi otočni pogon koji je izgrađen uz pomoć sredstava iz pretpristupnih fondova EU. Kako se odavno nametala potreba za poboljšanjem uvjeta proizvodnje u starom pogonu, te kako je za uređenje starog pogona trebalo uložiti dosta financijskih sredstava, a u vrijeme donošenja odluke aktualne su bile informacije o pretpristupnim fondovima EU-a za ovakve projekte, odlučeno je da se sagradi novi pogon.

Pripremljena kvalitetna dokumentacija aplicirana je na natječaj agencije SAPPARD i odobrena su bespovratna sredstva u visini od oko 10 milijuna kuna. Izgradnja novog pogona u svakom slučaju je bolje rješenje nego preuređenje starog pogona koje bi iziskivalo gotovo jednaka financijska sredstva, a ne bi mogao odgovarati suvremenim zahtjevima u ovoj prehrambenoj domeni. U projektnu dokumentaciju, razne potrebne dozvole te samu izgradnju novog pogona Paške sirane s nabavom i montažom opreme, utrošeno je oko 30 milijuna kuna. Sredstva iz pretpristupnih fondova nisu bila dovoljna, ali su bila vrlo stimulativna.

paska siranaKapacitet proizvodnje sira povećana je za oko 30 posto. Rade dvije proizvodne linije. Cjelokupni projekt je velika investicija na području negog otoka, no posebno je značajna izgradnja biološkog pročišćivača što je u skladu s visokim ekološkim standardima EU. Također, jasno je da su u novom pogonu uvjeti rada znatno bolji nego u starom, te je općenito cjelokupni proizvodni proces podignut na znatno višu razinu.

Proizvodnja je tehnološki osuvremenjena, i sada se odvija pod još višim kriterijima proizvodnje prehrambenih proizvoda. Povećanje kapaciteta i zadržavanje kvalitete kroz proizvodnju sira u našim pogonima rezultiralo je da je sve manje ovčara koji proizvode sir, a sve je više onih što prodaju mlijeko. Na taj se način smanjuje broj proizvođača sira pa Paški sir dobiva ono što mu je oduvijek nedostajalo, a to je ujednačenost kvalitete. To je za Paški sir od velikog značenja.

Odobreni broj 2525 dopušta izvoz proizvoda Paške sirane d.d. u zemlje članice eu - odobreno rješenjem Klasa: UP/I-322-03/09-01/443; Urbroj: 525-06-2-0263/09-3, od 17. ožujka 2009. od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

U 2016. godini proslavili smo naš 70. jubilej nizom aktivnosti i sjetili se prošlih vremena; dobrih i loših.

O nama

Nagrade

Na Word Cheese Awardsu, svjetskom prvenstvu sireva osvojili smo šest medalja.


Aktualnosti