O nama » Paška sirana

Paška sirana, Paški sir, certifikati...

Paška sirana

Paška sirana je najstarija sirana na otoku Pagu. S nama je počela priča o PAŠKOM SIRU, najpoznatijem i najnagrađivanijem hrvatskom siru. Mi smo prvi plasirali Paški sir na tržište, prvi mu dali etiketu, prvi ga poslali na natjecanja i dobili medalje za njega…Prvi smo stvorili od Paškog sira brand za kojeg se danas zna ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu.

Pašku siranu možemo slobodno nazvati "majkom paškoga sira" jer jedina ima više od 70 godina tradicije proizvodnje paškog sira.

A kako je započela priča o paškom siru i Paškoj sirani?

Daleke 1946. godine osnovana je kao poljoprivredna zadruga, odnosno mala sirana koja je imala i matično stado ovaca.

Kroz svoju povijest je prolazila kroz različite organizacijske oblike do 1992. kada nastaje dioničko društvo. Od male zadruge danas je to moderna tvrtka, izvoznica u zemlje EU i SAD.

Paška sirana se bavi proizvodnjom sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka te proizvodnjom ovčjeg mlijeka i mesa. Godine 2008. izgrađen je novi pogon za preradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda, djelomično financiran iz pretpristupnih fondova EU i agencije SAPARD. Novi pogon u potpunosti udovoljava europskim standardima i u njemu rade novi i najmoderniji uređaji za proizvodnju sireva.

Paška sirana je dobitnica brojnih međunarodnih i domaćih priznanja; najveći je proizvođač ovčjeg mlijeka za 2009., 2010., 2011. i 2012. godinu.

Posjedujemo brojne medalje:
2011 godina: medalje za sireve PAŠKI SIR, DALMATINAC i MEDITERANO s World Cheese Awardsa 2011. koji se održavao u Birminghamu
2012 godina: na World Cheese Awardsu u Birminghamu sir Dalmatinac proglašen je NAJBOLJIM SIROM Srednje Istočne Europe ‘Best Central & Eastern European Cheese’ a sir Parenjak je na istomenom natjecanju osvojio SREBRNU MEDALJU.
2013 godina: ZLATNA sir Mediterano; ZLATNA Pramenko; BRONCA i SREBRO za sir Dalmatinac; BRONCA za Paški sir
2014 godina: na World Cheese Awardsu: SUPERGOLD DALMATINAC; BRONCA RIBANI PAŠKI SIR; SREBRO PRAMENKO; BRONCA MEDITERANO

2016 godina: Super Gold za Paški sir na World Cheese Awards-u u San Sebastianu, 2 bronce za Jubilarni sir Pagus, 1 bronca za Pramenko

Certifikat kvalitete - IFS Food, najviši stupanj certifikacije kvalitete u proizvodnji hrane.

Na World Cheese Awardsu 2012. u Birminghamu sir Dalmatinac proglašen je NAJBOLJIM SIROM Srednje Istočne Europe ‘Best Central & Eastern European Cheese’ a sir Parenjak je na istomenom natjecanju osvojio SREBRNU MEDALJU.

Neprestano radimo na usavršavanju ne samo kvalitete sireva nego i na usavršavanju cjelokupnog proizvodnog procesa. U skladu s tim uveli smo HACCP i ISO 9001:2008 certifikate u naš sustav. Posjedujemo i HALAL kvalitetu, a naši sirevi su nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod.

Misija Paške sirane je: Sigurnost i zadovoljstvo potrošača prije svega.

O nama

Nagrade

Na Word Cheese Awardsu, svjetskom prvenstvu sireva osvojili smo šest medalja.


Aktualnosti