Aktualnosti

Paška sirana, Paški sir, certifikati...
Sandra Crone, sirarka s Novog Zelanda na stručnom osposobljavanju u Paškoj sirani

Gospođa Sandra Crone, iz Nelsona, s dalekog Novog Zelanda došla je na stručno osposobljavnje na Pag u Pašku siranu jer se želi educirati, naučiti o proizvodnji tvrdih i polutvrdih sireva.

Čula je za Pašku siranu i paški sir preko Interneta i javila nam se putem naše Facebook stranice ovo ljeto s molbom da dođe na Pag i odradi tjedan dana kod nas u proizvodnji. Mislim da je najviše čula zbog ovogodišnjih medalja na World Cheese Awards-u u Španjolskoj i Global Cheese Awards-u u Engleskoj gdje smo dobili zlatne medalje za naš Paški sir i on je proglašen Najboljim ovčjim sirom na ovom natjecanju.

Sandra želi raditi sve u proizvodnom procesu, od prijema mlijeka do kalupiranja, prešanja i oblikovanja. Radit će ovih dana i u zrioni na održavanju sireva, mazanju i okretanju kolutova te će se upoznati sa cjelokupnim proizvodnim procesom.

Posjetit će i lokacije, pašnjake gdje Paška sirana drži svojih 3000 ovaca.

Sandra Crone je za sad oduševljena Paškom siranom, paškim sirom i Pagom općenito. Kad ne radi, puno pješači, biciklira i istražuje otok, a lijepo vrijeme joj je čak omogućilo i da se okupa. Probala je sir, janjetinu i lignje i apsolutno je oduševljena gastronomijom Paga i Hrvatske. Inače, je proputovala skoro cijeli svijet, a živjela je i u Zimbabveu. Podrijetlom je i Kanađanka, tamo se rodila, a s 12 godine došla je na Novi Zeland.

Bavi se sirarstvom, ali kaže da na Novom Zelandu nema toliko autohtonih vrsta sireva. Imaju puno stoke, dosta zelenih pašnjaka i posebice ovaca, ali prema njenom mišljenju nisu još toliko dobri u proizvodnji sireva. Ona osobno radi sireve od nepasteriziranog mlijeka, ponajviše Brie i Mozzarellu te je za njih osvojila i nekoliko medalja na natjecanjima u Novom Zelandu.

Novi Zeland ima dosta pašnjaka i mlijeka, ali nemaju razvijenu tehniku proizvodnje sireva. Nemaju neke autohtone vrste, više proizvode komercijalne sireve namijenjene širokoj potrošnji tipa sirevi za sendvič, zatim mozzerella, brie, camembert...Postoje mali proizvođači s jako dobrom domaćim sirevima, ali najveći dio proizvodnje sireva odnosi se na ove sireve za široku potrošnju. Zato joj se toliko i svidio Paški sir jer on je zaista delikatesan, a i postoji dobra priča iza njega...Sandra radi sireve od sirovog mlijeka, ona je mali proizvođač, nagrađivana je za brie i mozzerellu. Sigurno će znanja stečen u Paškoj sirani upotrijebiti i u svom pravljenju sira iako je nemoguće da se stvori sličan sir Paškom jer tajna Paškog sira nije u proizvodnji već u mlijeku.

Sandra je rekla da joj se toliko sviđa u Hrvatskoj i na Pagu-  da bi ostala ovdje!   Rekla je  da bi se voljela bi se vratiti na malo duže, tipa mjesec dana da radi u sirani jer joj se svidjela ekipa iz Paške sirane, rad s njima- fascinira ju njihova brzina i vješta proizvodnja, kaže sa smiješkom da ima upalu mišića od rada u sirani... Rekla je da je Paška sirana jedna od najbolje posloženih pogona koje je vidjela, a vidjela ih je dosta.

25.10.2017.

Nagrade

Na Word Cheese Awardsu, svjetskom prvenstvu sireva osvojili smo šest medalja.


Aktualnosti