Aktualnosti

Paška sirana, Paški sir, certifikati...
Pramenko nagrađen na Global Cheese Awards-u u Engleskoj

Paška sirana ovjenčala se još jednom lijepom nagradom iz Velike Britanije. Riječ je o Global Cheese Awards-u koji se održavao u Somersetu, u Engleskoj. Natjecalo se preko 4000 sireva iz cijelog svijeta u 200 kategorija. Paška sirana je osvojila brončanu medalju u kategoriji Best Hard Mixed milk cheeses za svoj sir PRAMENKO.

Sir Pramenko

Pramenko je miješani sir, od ovčijeg i kravljeg mlijeka. Inače, on je nakon Paškog sira naš najnagrađivaniji sir, omiljen kod velikog broja kupaca. Rađen je po istoj recepturi kao paški sir, ali od mlijeka ovce iz kontinentalnih krajeva Hrvatske. Sadrži 60 % ovčjeg mlijeka i 40% kravljeg mlijeka. Okusom podsjeća na paški sir, ali je nešto blaži, a i cijenom povoljniji tako da ga kupci naprosto obožavaju.

…nepogrešivo dobar i slastan! – omiljeni je sir mnogih poznavatelja sireva. Gastro.hr, vodeći portal za kulturu prehrane, za njega kaže: „Na prerezu je tvrd, ravnomjerne zlatnožute boje koje je nešto tamnija prema korici. Na nosu tipičan suh, slatkast, ugodan i aromatičan miris ovčjeg sira. Struktura je ujednačena, suha i čvrsta, ali istodobno kremasta. Sir je srednje slanoće koja ubrzo prelazi u slatkoću, nakon što se brzo otopi u ustima. Dobro je izbalansiran i ugodnog, dugotrajnog okusa.“ Uspoređuju ga s talijanskim Pecorino Sardom i španjolskim Manchegom.

O sljubljivanju Pramenka s vinima, Lada Radin, enogastroekspert Gastro.hr-a kaže: „U obzir dolaze dobro strukturirana crna i bijela vina, iako će ga s crnima biti nešto lakše spariti. Uspješno bi moglo biti sa Merlotom, Shirazom, Cabernet Sauvignonom, ali i njihovim kupažama. Bitno je da se radi o vinima jakog tijela i visokih kiselina koje će parirati njegovoj masnoći i punoći. Od bijelih vina dobro bi mogla proći kakva graševina s odabranih položaja ili ne pretjerano aromatični rajnski rizling. Traminac bi se svakako dobro snašao u borbi s aromatičnošću ovog sira.“
Pramenko je do sad osvojio veliki broj medalja na domaćim, ali i međunarodnim natjecanjima. Ali ono što je najvažnije- osvojio je svoje kupce.

25.04.2016.

Nagrade

Na Word Cheese Awardsu, svjetskom prvenstvu sireva osvojili smo šest medalja.


Aktualnosti