Aktualnosti

Paška sirana, Paški sir, certifikati...
Paška sirana proslavila je 70 godina postojanja

Paška sirana proslavila je 70 godina postojanja, a velikoj fešti u tvorničkom krugu prisustvovao je veliki broj uzvanika. Paška sirana je najstarija sirana na otoku Pagu s kojom je započela priča o paškom siru, najpoznatijem i najnagrađivanijem hrvatskom siru. Pašku siranu koju nazivaju "majkom paškoga sira" jer jedina ima više od 70 godina tradicije proizvodnje paškog sira, mnogi su posjetili na veliku obljetnicu u čiju je čast napravljen i novi sir Pagus koji neće ostati samo svečarski, već će zbog pozitivnog odjeka na tržištu biti uvršten u redovnu proizvodnju. U Pagu su pozdravljeni župan Zadarske županije Stipe Zrilić, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać, predstavnici Hrvatske gospodarske komore i mnogi načelnici i gradonačelnici sa zadarskog područja, a najviše je istaknuto stotinjak kooperanata, 80 djelatnika i umirovljenika bez kojih, kako je kazano, ne bi ni bilo Paške sirane.

- Ponosno kažem da je 1992. godine prvo rješenje o privatizaciji u Zadarskoj županiji bilo upravo za Pašku siranu. Bio je je jedan čovjek, on se zvao Ante Pernar i siguran sam da 99,9 posto ljudi zna za njega. On je bio vizionar kakav se rađa jednom u sto godina i nadam se da su svi Pažani svjesni koliko je značio za ovaj kraj. Svaka čast svima ostalim ali da nije bilo Ante Pernara, paški sir ne bi bio to što je danas – kazao je direktor Paške sirane Ante Oštarić čije su dirljive rečenice o pokojnom direktoru izazvale buru emocija uzvanika. Upravo je 2008. godine bila bitna za budućnost Paške sirane jer je pok. Pernar okupio ekipu oko sebe i u vrijeme kad još nitko nije znao što su pretpristupni EU fondovi, uspio je povući sredstva i izgraditi nove i suvremene pogone Paške sirane – kazao je Oštarić.

Posebno je Pašku siranu razveselilo i to što je na njezinu proslavu došla i jedna gošća čak iz daleke Amerike. Michele Buster iz tvrtke Forever Cheese koja uvozi Paški sir i sir Dalmatinac od 2010. došla je specijalno iz New Yorka na proslavu 70. rođendana svojeg poslovnog partnera.

Brojni uzvanici uživali su u glasovima Klape Sol i delicijama pripremljenim od specijaliteta Paške sirane koje spremao restoran Na Tale, a na prigodnom programu pjesmu Naš otok sunca izveo je i Dječji zbor Vijolice.

Ovom prekrasnom proslavom Paška sirana je zaokružila brojne aktivnosti kojima je ove godine obilježavala svoj 70. jubilej.

29.11.2016.

Nagrade

Na Word Cheese Awardsu, svjetskom prvenstvu sireva osvojili smo šest medalja.


Aktualnosti