Recepti

Recepti...
Štrudel od skute

Štrudel je jedan od najomiljenijih i najčešćih kolača koji se pripravljaju od skute. Dvije su vrste štrudela od skute. To su bijeli i crni štrudel. Bijeli je obično namijenjen odraslima, a crni djeci.

Bijeli štrudel od skute

Izrada tijesta
receptiStave se dvije kockice kvasa s malo mlijeka u manju posudu, pomiješaju se da sve postane pjenasto i onda se dodaju dvije žličice brašna i šećera. Smjesa se ostavi kako bi skisala. Zamijesi se tijesto od jednog kilograma brašna i šest jaja. U žumanjak se stavi 12 žlica šećera i tuče se. Bjelanjak se istuče posebno, dok ne postane tvrda pjena. U brašno se stavi kisani kvas. Nakon toga se u tijesto dodaje tučeni žumanjak i miješa se. Dodaje se toplo mlijeko prema potrebi. U to se umijesi tučeni bjelanjak. Sve se to dalje mijesi dok ne postane mekano, a onda se ostavi na toplom oko jedan sat. Nakon toga se tijesto još jednom izmijesi, pa opet ostavi stajati jedan sat. Na koncu se tijesto podijeli u dva jednaka dijela. To je količina za dvije štruce.

Izrada kreme
Zatim se priprema krema. Uzme se 750 gr skute. Doda se šećera prema potrebi, a nakon toga i oko decilitar hladnog mlijeka. Mlijeko ne smije biti toplo jer bi se u dodiru sa skutom ukiselilo. To treba miješati kako bi se dobila gusta tvrda krema. U smjesu se potom doda naribane korice od dva limuna, šest velikih žlica šećera, dva vanilin šećera, malo anissette te opet decilitar hladnog mlijeka. Sve se mijesi kako bi postalo jednolična, kompaktna krema.

Tijesto se razvalja i razreže u obliku pravokutnika. Na to se stavi krema od skute. Tijesto se zarola i stavi u pecnicu. Pećnica mora biti zagrijana na 180 stupnjeva. Nakon 30 minuta sve se vadi da bi se gornji sloj štruce premazao žumanjkom. Nakon nekoliko minuta, kada se žumanjak stvrdne, sve se pokriva folijom ili papirom kako tijesto ne bi ispucalo. Peče se još 30 minuta.



Crni štrudel od skute

Izrada kreme
Priprema tijesta je jednaka kao i za bijeli štrudel od skute, a drugačije se radi krema. Svježa skuta se najprije zdrobi, a onda se u nju stavlja čokolada u prahu. Na 750 dkg skute stavlja se 100 gr čokolade. Dodaju se naribane korice od dvije naranče i dva limuna. Kada se stvori krema, dodaje se mlijeko dok smjesa ne bude vrlo mekana. Uz to ide pet velikih žlica šećera, dva vanilin šećera, oko decilitar hladnog mlijeka i opet se miješa. Nakon toga se dodaje 0, 03 anissette (liker) i 0, 05 ruma. Sve se to dobro izmiješa kao bi ispalo kremasto. Nakon toga se tijesto razvalja, a na njega se stavlja krema od skute s čokoladom.

Sve se složi i stavi u pećnicu. Pečenje traje jedan sat na temperaturi od 180 stupnjeva. Pola sata nakon što se kolač stavio u pećnicu vadi ga se i na njega stavlja žumanjak, a potom papir. Štrudel od skute s čokoladom najbolje je poslužiti odmah nakon što se ispeče, dok je još topao.

Recepti

Nagrade

Na Word Cheese Awardsu, svjetskom prvenstvu sireva osvojili smo šest medalja.


Aktualnosti