Proizvodnja » Paška ovca

O nama

Paška ovca

paska ovcaPrimorske ovce nastale su tijekom 18. i 19. stoljeća. Uzgojno im je područje primorski dio Dalmacije i većina otoka, pa tako razlikujemo: pašku, dubrovačku, cresku, zlarinsku...

paska ovcaKarakteristika tih ovaca jest skromnost u zahtjevima za hranom, otpornost i prilagođenost na oskudne uvjete u kojima se uzgajaju. Tjelesna im je masa relativno mala (24 do 35kg). U većini ih karakterizira niska mliječnost koja doseže maksimalno do 120 kg mlijeka po laktaciji.

paska ovcaDanas se ovce na otoku Pagu uzgajaju prvenstveno radi proizvodnje mlijeka koje se prerađuje u glasoviti punomasni, tvrdi, ovčji sir. Paški sir nadaleko je poznat ne samo na otoku Pagu, Hrvatskoj i Europi nego i u Americi. Zahvaljujući specifičnim agroklimatskim uvjetima, posebnostima biljnog pokrova, mnogobrojnim vrstama aromatičnog i ljekovitoga mediteranskog bilja, ovčji proizvodi i prerađevine (mlijeko, sir i meso) imaju poseban okus.