Proizvodi » Sirevi » Paški sir

Paški sir...

Paški sir

paski sir

world cheese adwards

"Paškom siru su sva objašnjenja nepotrebna i nepotpuna. Njega stvara i travčica među grančicama i blejavi zov mljekulje dok se u veljači skriva pred burama i liže vjetrovima posutu sol po raslinju."

Ante Zemljar

Paški sir je najcjenjeniji hrvatski sir geografskog podrijetla proizveden od mlijeka Paške ovce. Posebnost paškog sira je u otoku Pagu, njegovoj čudesnoj vegetaciji koja vrlo oskudna, a opet tako posebna zbog raznog aromatičnog bilja, ali i posolice koju s mora donosi bura tijekom zime…

paski sir

Postoji mladi i stari paški sir. Mladi je sir onaj koji je dozrijevao do godine dana, a stari je onaj koji je dozrijevao preko godinu dana. Mladi se prepoznaje po blagom, slankastom okusu i svijetloj boji dok je stari sir pikantan, tvrđi i tamnije je boje. I mladi i stari paški sir su istinski gurmanski užitak. Mladi sir najbolje se konzumira uz dalmatinski pršut ili slavonski kulen, a stari sir je najbolji uz čašu dobrog crnog vina…